Hampaiden valkaisu

Vastaanottomme tarjoaa kahta eri hampaidenvalkaisumenetelmää. Vastaanotolla suuhygienistin suorittamaa valkaisua sekä kotivalkaisua, jota varten potilaalle teetetään yksilölliset valkaisukalvot hammasteknikolla. Valkaisu sopii melkein kaikille, mutta joissain tapauksissa vaurioitunut kiille saattaa olla este hampaiden valkaisulle. Valkaisua ei suositella raskaana oleville eikä alaikäisille.

 Ennen valkaisua olisi tärkeää, että potilas käy 15 min maksuttomassa valkaisukonsultaatiossa, jossa kartoitetaan hampaiden soveltuvuus valkaisuun ja autetaan potilasta valitsemaan sopivin hampaiden valkaisumenetelmä. Konsultaatiossa arvioidaan myös mahdollista valkaisutulosta värikartan avulla. Eri valkaisumenetelmien tehot ovat yksilöllisiä, joten tarkkaa arviota saavutetusta lopputuloksesta ei pystytä antamaan.

Hampaiden ja ikenien tulee olla terveet ja hyvässä kunnossa ennen valkaisua. Valkaisun onnistumisen kannalta tärkeintä on, että hampaat on puhdistettu suuhygienistin toimesta, sillä plakki ja hammaskivi heikentävät valkaisun tehoa. Myös ientulehdus, hampaiden reiät ja vuotavat paikat tulee hoitaa ennen toimenpidettä.

Hampaiden valkaisussa käytettävä valkaisuaine valkaisee vain omaa hammaskudosta. Jos valkaistavalla alueella (hymyalueella) on paikkoja, implantteja, kruunuja, siltoja tai laminaattikuoria näiden väri tulee pysymään ennallaan. Jos pohdit hampaiden valkaisua proteettisen hoidon (implantti, keraamiset kuoret, silta yms.) tai paikkauksen yhteydessä, tulee hampaiden valkaisu tehdä hoidon alkupuolella, jotta koko hampaisto saadaan saman väriseksi.

Nopein, tehokkain ja yksinkertaisin tapa valkaista hampaat on vastaanotolla tehtävä valkaisu. Vastaanottovalkaisussa valkaistaan useimmiten vain hymyalueen hampaat käyttäen valkaisuun tarkoitettua peroksidigeeliä.  Ikenet suojataan huolellisesti, geeliä levitetään valkaistaville hampaille ja annetaan vaikuttaa hampaan pinnalla noin 45 min ajan, jonka jälkeen se pestään huolellisesti pois. Toimenpide kestää kokonaisuudessaan noin puolitoista tuntia.  

Valkaisukalvoilla tehtävässä kotivalkaisussa tulokset näkyvät hitaammin, mutta valkaisutulosta on helpompi säädellä omien toiveiden mukaiseksi. Potilaan hampaista otetaan jäljennös, jonka pohjalta hammasteknikko tekee yksilölliset valkaisukalvot, jotka potilas saa mukaansa kotiin noin viikon kuluttua. Kotivalkaisussa käytetään miedompaa valkaisugeeliä, jota annostellaan ruiskulla kalvoille hymyalueen hampaille. Kalvoja voi pitää päivällä 1-4 tuntia oman mieltymyksekseen mukaisesti, mutta niitä voi pitää myös yön yli. Valkaisukertoja voi jatkaa niin kauan, kunnes toivottu lopputulos on saavutettu. Kotivalkaisu on myös tehokas tapa ylläpitää vastaanottovalkaisun tuloksia. Kotivalkaisupaketin mukana tulee 2 kpl valkaisugeeliruiskuja ja niitä voi ostaa lisää vastaanotoltamme. Valkaisukalvot säilyvät vuosia, kun niitä hoitaa ja säilyttää ohjeiden mukaisesti.

Hampaiden valkaisun aikana ja sen jälkeen voi esiintyä vihlontaa. Joskus hampaat voivat myös olla yliherkät toimenpiteen jälkeen, mutta se häviää parin vuorokauden sisällä. Vihloville hampaille tarkoitettua hammastahnaa olisi hyvä käyttää jo ennen toimenpidettä ja sen jälkeen, jotta vihlontaa ja epämukavuuden tunnetta olisi mahdollisimman vähän.

Valkaisu tekee hampaan pinnasta tilapäisesti huokoisemman, joten värjääviä ruokia, kosmetiikkaa, tupakkatuotteita ja hammastahnoja tulisi välttää vähintään parin päivän ajan.

Voit varata ajan valkaisukonsultaation täältä!