Hammaskiven poisto ja puhdistus

Hammaskivi on hampaan pinnalle kovettunutta plakkia ja sen muodustuminen on yksilöllistä. Sen havaitseminen ei ole aina helppoa, sillä hammaskiveä muodustuu hampaan pinnan lisäksi myös ikenen alle ja proteeseihin. 

Hammaskiven poisto on tärkeää, sillä se tarjoaa bakteereille kasvualustan ikenen läheisyydessä, mikä voi johtaa krooniseen ientulehduskseen ja altistaa hampaan kiinnityskudossairauden puhkeamiselle. Hammaskivi voi myös haitata hampaiden kotihoitoa vaikeuttamalla bakteeriplakin puhdistusta hampaan pinnasta.

Hammaskiveä ei voi poistaa kotikonstein, vaan se puhdistetaan hampaan pinnalta suuhygienistin tai hammalääkärin vastaanotolla ultraäänilaitteella sekä käsi-instrumentein, potilaan toiveita kuunnellen. Limakalvojen, ikenien ja jopa hampaiden puudutus toimenpiteen ajaksi on mahdollista ikenien ollessa kovin tulehtuneet ja arat. Kun hampaiden pinnat sekä mahdolliset syventyneet ientaskut saadaan kunnolla puhdistettua pääsee ien parantumaan.

Kotona tapahtuva omahoito on ensijaisen tärkeää hoidon onnistumiselle ja ylläpidolle. Tämän vuoksi suuhygienistimmme opastaa juuri sinulle sopivan kotihoidon sekä hampaillesi ja hammasväleillesi sopivat tuotteet.