Hammaskiven poisto ja puhdistus

Hammaskivi on hampaan pinnalle kovettunutta plakkia ja sen muodostuminen on yksilöllistä. Sen havaitseminen ei ole aina helppoa, sillä hammaskiveä muodostuu hampaan pinnan lisäksi myös ikenen alle ja proteeseihin. 

Hammaskiven poisto on tärkeää, sillä se tarjoaa bakteereille kasvualustan ikenen läheisyydessä, mikä voi johtaa krooniseen ientulehdukseen ja altistaa hampaan kiinnityskudossairauden puhkeamiselle. Hammaskivi voi myös haitata hampaiden kotihoitoa vaikeuttamalla bakteeriplakin puhdistusta hampaan pinnasta.

Hammaskiveä ei voi poistaa kotikonstein, vaan se puhdistetaan hampaan pinnalta suuhygienistin tai hammaslääkärin vastaanotolla ultraäänilaitteella sekä käsi-instrumentein, potilaan toiveita kuunnellen. Limakalvojen, ikenien ja jopa hampaiden puudutus toimenpiteen ajaksi on mahdollista ikenien ollessa kovin tulehtuneet ja arat. Kun hampaiden pinnat sekä mahdolliset syventyneet ientaskut saadaan kunnolla puhdistettua, pääsee ien parantumaan.

Kotona tapahtuva omahoito on ensisijaisen tärkeää hoidon onnistumiselle ja ylläpidolle. Tämän vuoksi suuhygienistimme opastaa juuri sinulle sopivan kotihoidon sekä hampaillesi ja hammasväleillesi sopivat tuotteet.